Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Zielona sałatka z awokado

Troszkę ten przepis odleżał w szufladzie. Ale... sałatka była taka pyszna, że wskakuje na bloga :) 
Ma same zalety - zielona! zdrowa! sycąca! pachnąca!



Składniki:

  • duża garść świeżego szpinaku
  • 1 świeży długi ogórek
  • 1 dojrzałe awokado
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • mała czerwona cebulka pokrojona w kostkę
  • sos balsamiczny ITALIAMO z Lidla
Sposób przygotowania:

Szpinak umyj i osącz z wody. Ułóż go na półmisku. Ogórek obierz i pokrój w kostkę. Awokado obierz i pokrój w kostkę. Jajka obierz i pokrój w kostkę. 

Wszystkie warzywa i jajka ułóż warstwami na szpinaku. Całość polej sosem balsamicznym.

Banalne? Pewnie. Ale pyszne :)

Komentarze