Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Zdrowe ciasteczka owsiane

Ciekawa alternatywa na zdrowy deser. Od Ciebie zależy, jak bardzo korzenne będą. My takie lubimy. Trochę pachną Bożym Narodzeniem, ale gdy za oknem pada deszcze, to nawet latem ten aromat poprawia humor.

Składniki:
  • 200 g płatków owsianych
  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 230 g miękkiego masła
  • szczypta soli
  • 180 g cukru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Sposób przygotowania:

Płatki owsiane zmiksuj w blenderze, by je lekko rozdrobnić. Przesyp do miski, dodaj mąkę, przyprawy, proszek do pieczenia, sodę, sól  i wymieszaj łyżką.

W drugiej misce utrzyj masło z cukrem. Dodawaj po jednym jajku. Po każdym dodaniu mieszaj mikserem do połączenia składników. Dodaj ekstrakt i wymieszaj.

Do maślanej masy dodaj mąkę z przyprawami i wymieszaj mikserem, aż powstaną wilgotne okruchy. Zagnieć dłonią. Nakryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 45 minut.

Ze schłodzonego ciasta formuj w słoniach kulki trochę większe od orzecha włoskiego. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i lekko spłaszczaj.

Piecz w 160 st. przez 15-17 minut (góra-dół).

Odstaw do wystygnięcia. Udekoruj według uznania. 

Moje ciasteczka dekorowały córcie :)


Komentarze