Sernik z jabłkami

Ciasto na szczególną okazję. Wilgotny ser, lekko słodkie jabłka, kruche ciasto. Jedna z ciekawszych i smaczniejszych sernikowych wariacji.

Inspiracja wprost od Moje Wypieki


Składniki:

CIASTO

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 125 g masła, zimnego
  • 2 żółtka (białka należy odłożyć do masy serowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWA
  • 1 kg tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 120 g masła
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (każde opakowanie o wadze 40 g)
  • 32 g cukru wanilinowego (duże opakowanie)


PONADTO

  • 800 g jabłek

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj pozostałe składniki i posiekaj nożem, aż do połączenia. Ciasto zagnieć, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż do posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 28 x 35 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika i podpiecz w temperaturze 190ºC przez 15 – 18 minut lub do zezłocenia spodu.

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddziel od żółtek.

Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. Dodawaj żółtka, nie przestawaj ucierać. Do masy wlej kwaśną śmietanę i ucieraj. Do utartej masy dodawaj po łyżce sera, przesiany proszek budyniowy i utrzyj.

Białka (w liczbie 6) ubij na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj je do masy serowej przy pomocy szpatułki.

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wyłóż na podpieczony spód ciasta. Na jabłka wyłóż masę serową i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 170 – 180ºC przez około 45 minut. Wystudź w stygnącym i uchylonym lekko piekarniku.






Komentarze

Publikowanie komentarza