Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Sernik z jabłkami

Ciasto na szczególną okazję. Wilgotny ser, lekko słodkie jabłka, kruche ciasto. Jedna z ciekawszych i smaczniejszych sernikowych wariacji.

Inspiracja wprost od Moje Wypieki


Składniki:

CIASTO

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 125 g masła, zimnego
  • 2 żółtka (białka należy odłożyć do masy serowej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA SEROWA
  • 1 kg tłustego lub półtłustego twarogu, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 250 ml kwaśnej śmietany 18%
  • 120 g masła
  • 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 4 jajka (białka oddzielone od żółtek)
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego bez cukru (każde opakowanie o wadze 40 g)
  • 32 g cukru wanilinowego (duże opakowanie)


PONADTO

  • 800 g jabłek

Sposób przygotowania:

Mąkę pszenną przesiej i wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodaj pozostałe składniki i posiekaj nożem, aż do połączenia. Ciasto zagnieć, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1 godzinę.

Schłodzone ciasto rozwałkuj i wyłóż do posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach 28 x 35 cm. Wstaw do nagrzanego piekarnika i podpiecz w temperaturze 190ºC przez 15 – 18 minut lub do zezłocenia spodu.

Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. Białka oddziel od żółtek.

Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą, jasną masę. Dodawaj żółtka, nie przestawaj ucierać. Do masy wlej kwaśną śmietanę i ucieraj. Do utartej masy dodawaj po łyżce sera, przesiany proszek budyniowy i utrzyj.

Białka (w liczbie 6) ubij na sztywną pianę. Delikatnie wmieszaj je do masy serowej przy pomocy szpatułki.

Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne, pokrój w kostkę lub zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Wyłóż na podpieczony spód ciasta. Na jabłka wyłóż masę serową i wyrównaj. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 170 – 180ºC przez około 45 minut. Wystudź w stygnącym i uchylonym lekko piekarniku.






Komentarze

Publikowanie komentarza