Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Racuszki bananowo-jabłkowe na kefirze

Miękkie, soczyste, bez cukru! Zestawienie banana, jabłka i cynamonu dobudza największego śpiocha. Spróbujesz?



Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 2 szkl. kefiru
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 dojrzałe banany
  • 1 jabłko
  • olej

Sposób przygotowania:

Do miski wsyp mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj. Dodaj kefir, jajka i rozgniecione banany. Wszystko zmiksuj na gładką masę. Dodaj pokrojone w drobną kostkę obrane jabłka. Wymieszaj za pomocą łyżki.

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Łyżką wykładaj porcje ciasta. Smaż z obu stron na złoty kolor.

Jeśli lubisz, możesz posypać cukrem pudrem z cynamonem.

Komentarze