Owocowy omlet z kaszy jaglanej

Kilka tygodni nasze podniebienia podbił omlet z kaszy jaglanej. Wykorzystałyśmy już wszystkie zapasy mrożonych malin i jagód. Teraz pozostaje nam albo próbować z dostępnymi owocami (jabłka, banany...) albo... poczekać do nadchodzącego sezonu owocowego.

Omlet jest sycący. Lekko słodki. I gwarantuję, że nawet przeciwnicy kasz zjedzą go z apetytem.


Składniki:

  • 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
  • 4 jajka
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 szkl. mleka
  • olej do smażenia
  • owoce

Sposób przygotowania:

Ugotowaną kaszę, jajka, mąkę, mleko i sól zmiksuj w blenderze na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Jeśli byłaby za rzadka, dodaj jeszcze kaszy lub mąki. Jeśli byłaby za gęsta, dodaj mleka.

Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Wlej część ciasta (tak ok. pół centymetra). Zmniejsz ogień. Na połowie omleta rozłóż owoce. Gdy omlet się lekko zetnie, przełóż część omleta niepokrytą owocami na owoce. Powstanie taki pierożek.

Patelnię przykryj pokrywką i podgrzewaj na małym ogniu ok. 2 minut.

Z podanych składników powinny wyjść 2 omlety

Komentarze