Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Owocowy omlet z kaszy jaglanej

Kilka tygodni nasze podniebienia podbił omlet z kaszy jaglanej. Wykorzystałyśmy już wszystkie zapasy mrożonych malin i jagód. Teraz pozostaje nam albo próbować z dostępnymi owocami (jabłka, banany...) albo... poczekać do nadchodzącego sezonu owocowego.

Omlet jest sycący. Lekko słodki. I gwarantuję, że nawet przeciwnicy kasz zjedzą go z apetytem.



Składniki:

  • 1 szkl. ugotowanej kaszy jaglanej
  • 4 jajka
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • 1 szkl. mleka
  • olej do smażenia
  • owoce

Sposób przygotowania:

Ugotowaną kaszę, jajka, mąkę, mleko i sól zmiksuj w blenderze na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Jeśli byłaby za rzadka, dodaj jeszcze kaszy lub mąki. Jeśli byłaby za gęsta, dodaj mleka.

Na głębokiej patelni rozgrzej olej. Wlej część ciasta (tak ok. pół centymetra). Zmniejsz ogień. Na połowie omleta rozłóż owoce. Gdy omlet się lekko zetnie, przełóż część omleta niepokrytą owocami na owoce. Powstanie taki pierożek.

Patelnię przykryj pokrywką i podgrzewaj na małym ogniu ok. 2 minut.

Z podanych składników powinny wyjść 2 omlety

Komentarze