Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Malinowa rozpusta

Nie ukrywam - to ciasto to było wyzwanie. Czasochłonne. 6 warstw. Torchę przygotowanie trwało. 

Ciasto jest jednak wybitnie pyszne. Intensywnie owocowe. Wiosennie zielone. Idealne na uroczystość rodzinną. Gwarantuję, że zachwyci każdą teściową ;)

Inspiracja



Ciasto:
  • 450 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
  • 2 duże jajka
  • 125 ml cukru
  • 125 ml oleju 
  • 250 ml krupczatki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Poncz:
  • ok. 120 -150 ml wody z cukrem i sokiem z cytryny
Szpinak rozmróź i odciśnij go na sicie (pozostała masa powinna być dość sucha).

Szpinak połącz z olejem i zmiksuj blenderem na gładki mus. 
Jajka połącz z cukrem i zmiksuj na najwyższych obrotach miksera przez około 7 minut. 
Do masy jajecznej dodaj szpinak i kiedy składniki się połączą dodaj mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Krótko zmiksuj. 

Spód formy wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Wstaw do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz 20 minut (do suchego patyczka).


Po wyjęciu z piekarnika odstaw do całkowitego wystygnięcia, a następnie zdejmij z ciasta papier i ponownie umieść je w formie. Nasącz je ponczem.

Masa czekoladowa:

  • 250 ml kremówki
  • 200 g białej czekolady
  • 1 czubata łyżeczka żelatyny
  • 50 ml wrzątku
Żelatynę rozpuść we wrzątku.
Kremówkę podgrzej i kiedy zacznie parować zdejmij ją z palnika. Do gorącej kremówki dodaj drobno posiekaną czekoladę i mieszaj do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Następnie dodaj żelatynę i odstaw w chłodne miejsce do czasu, aż masa zacznie tężeć. Masę czekoladową rozsmaruj na cieście i wstaw do lodówki na około pół godziny.

Masa malinowa:

  • 250 g mascarpone
  • 250 ml jogurtu greckiego
  • 2 szklanki rozmrożonych (w sezonie świeżych) malin
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 czubate łyżeczki żelatyny
  • 100 ml wrzątku
Maliny połącz z cukrem pudrem i zmiksuj na gładki mus, do którego dodaj rozpuszczoną we wrzątku i przestudzoną żelatynę. 
Mascarpone zmiksuj z jogurtem greckim i dodaj do nich maliny. 
Masę malinową przelej na ciasto i wstaw do lodówki na około godzinę. 

Galaretka:

  • 2 galaretki malinowe (na 375 ml wody każda)
  • 500 ml wrzątku
Galaretki rozpuść we wrzątku i wystudź. 
Gdy galaretka zacznie delikatnie tężeć przelej ją na zastygniętą masę serową. Schładzaj przez kolejną godzinę.

Pianka malinowa:

  • 1 Śnieżka
  • 250 ml mleka
  • 1 galaretka malinowa (na 375 ml wody)
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 200 ml wrzątku
Galaretkę oraz żelatynę rozpuść we wrzątku i wystudź. 
Śnieżkę połącz z mlekiem i zmiksuj do chwili powstania piany, do której wlej galaretkę. 
Piankę malinową przełóż na zastygniętą galaretkę i wstaw do lodówki na kolejne 2-3 godziny (lub na całą noc).


  • 100 g białej czekolady
  • 5-6 łyżek kremówki
  • 2-3 krople czerwonego barwnika w żelu
Kremówkę połącz z barwnikiem i podgrzej ją do chwili, aż zacznie wrzeć.
Gorącą kremówką zalej bardzo drobno pokrojoną czekoladę i mieszaj do chwili powstania gładkiej polewy, którą pokryj wierzch ciasta. 
Polewa potrzebuje około 30-40 minut w lodówce, by nabrać właściwej konsystencji.

Komentarze

  1. Witam :) ciasto wygląda obłędnie ����❤️lubię piec ciasta nawet i te czasochłonne :) mogłabym prosić o rozmiar blaszki jaki Pani użyła w przepisie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. standarsowa blaszka 28x23 cm - a ciasto warte każdego zachodu :)

      Usuń

Publikowanie komentarza