Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Kurczak na butelce

Rzadko przygotowujemy kurczaka w całości. Preferujemy udka albo filet. Tym razem musiał być w całości. "Uśmiechał" się do mnie z lodówki w sklepie. Kurczak zagrodowy z chowu bez antybiotyków. Wiedziałam, że wyląduje na butelce. Wiedziałam, że będzie przepyszny!



Składniki:

  • kurczak w całości (ok. 2 kg)
  • przyprawy: majeranek, papryka słodka, sól, pieprz
  • piwo butelkowane 

Sposób przygotowania:

Butelkę z piwem namocz na noc w wodzie, by odkleiły się naklejki.

Kurczaka wieczorem umyj, osusz i natrzyj przyprawami. Wstaw na noc do lodówki.

Butelkę z piwem wstaw do brytfanny, w której będziesz piec kurczaka. Piekarnik nagrzej do 180 st.

Kurczaka nałóż na butelkę i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 1,5 godziny.

Po wyjęciu z piekarnika - zrób to ostrożnie, by nie poparzyć się piwem, poporcjuj.

Smacznego!

Komentarze