Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Kiełbasa pieczona (wielkanocna)

Może i Wielkanoc dawno minęła, ale są przepisy, którymi muszę się z Wami podzielić. Kiełbasa pieczona to mój hit minionej Wielkanocy. Aromatyczna, pikantna, idealna. 
Przepis polecony przez ciocię Irenkę:)



Składniki:

  • 1 kg surowej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 1/2 przyprawy do grilla
  • ketchup

Sposób przygotowania:

Cebule pokrój w talarki, posyp przyprawą i wymieszaj. 

Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem. Ułóż w nim kiełbaski i posyp przyprawą do grilla. Między nimi poukładaj przyprawioną cebulę. Wierzch kiełbasek polej według uznania ketchupem.

Wstaw do zimnego piekarnika, ustaw temperaturę na 180 st. Po 15 minutach zmniejsz na 160 i piecz jeszcze 30 minut.




Komentarze