Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Jak wykorzystać.., dojrzałe banany? Placuszki kefirowe z bananami

Szybkie. Słodkie. Sycące. Do tego w trendzie "no waste" - czyli nic się nie marnuje. Idealne na śniadanie, podwieczorek czy kolację. 



Składniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 1,5 szkl. kefiru
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 3 średnie dojrzałe banany
  • olej 



Sposób przygotowania:

Banany obierz i w kawałkach wrzuć do blendera. Dodaj mąkę, sodę, jajko, kefir i cukier. Zmiksuj na jednolite ciasto. 

Na patelni rozgrzej niewielką ilość oleju. Wykładaj łyżką porcje ciasto i smaż na złoty kolor z obu stron.


Komentarze