Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Bazyliowe pesto z suszonymi pomidorami

Ostatnio - z powodu zagrożenia epidemiologicznego - rzadziej bywam w sklepach. Ale gdy już jestem wyszukuję składników, na które naprawdę mam ochotę lub takich, które od jakiegoś czasu za mną chodzą.

Tym razem padło na bazylię w doniczce. Jeszcze troszkę i będę miała własną ogródkową, ale do tego czasu... No właśnie. Zaczęło brakować mi pesto. Pod wpływem impulsu dodałam suszone pomidory w oleju i to był strzał w dziesiątkę!



Składniki:

  • 1 bazylia w doniczce
  • 6 suszonych pomidorów w oleju
  • 10 liści czosnku niedźwiedziego lub 1 ząbek czosnku
  • duża garść słonecznika
  • 1/2 szkl. oleju z pomidorów
  • 1 łyżeczka płatków drożdżowych
  • sól
  • pieprz
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Bazylię wytnij i umyj. Dokładnie osusz. Włóż do pojemnika od malaksera. Dodaj osączone pomidory, umyte i osuszone liście czosnku, słonecznik, olej i przyprawy.

Wszystko zmiksuj. Sos musi być gęsty, ale jeśli jest za gęsty spokojnie dodaj więcej oleju z pomidorów lub oliwy z oliwek.

Voila!

Komentarze