Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Amerykańskie naleśniki

Zdarzają mi się dni, kiedy zaraz po przebudzeniu wiem, że to dzień naleśnika. Wariacji jest mnóstwo. Ja kocham wszystkie. 

Tym razem wybór padł na wariant amerykański. Puszyste. Słodkie dzięki syropowi klonowemu. Dla mnie idealne na dni chandry.



Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 300 ml mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. 

Dodaj mleko, olej i jajko. Zmiksuj dokładnie całość, aż osiągnie gładką konsystencję. 

Na rozgrzaną patelnię łyżką wykładaj porcje ciasta. Smaż na złoto z obu stron.

Podawaj na gorąco.

Komentarze