Amerykańskie naleśniki

Zdarzają mi się dni, kiedy zaraz po przebudzeniu wiem, że to dzień naleśnika. Wariacji jest mnóstwo. Ja kocham wszystkie. 

Tym razem wybór padł na wariant amerykański. Puszyste. Słodkie dzięki syropowi klonowemu. Dla mnie idealne na dni chandry.


Składniki:

  • 1,5 szkl. mąki pszennej
  • 3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka cukru
  • 300 ml mleka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki oleju

Sposób przygotowania:

Wymieszaj ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sól i cukier. 

Dodaj mleko, olej i jajko. Zmiksuj dokładnie całość, aż osiągnie gładką konsystencję. 

Na rozgrzaną patelnię łyżką wykładaj porcje ciasta. Smaż na złoto z obu stron.

Podawaj na gorąco.

Komentarze