Zupa z zielonego groszku z mlekiem kokosowym

Jak często spełniacie dziecięce zachciewajki posiłkowe? Mnie zdarza się dość często, ale raczej w porze śniadaniowej i weekendowej. Ostatnie kilkanaście dni było wyzwaniem dla wszystkich (a końca ograniczeń nie widać, koronawirus szaleje dalej). Przebywające w domu całe dnie dzieci mają dużo czasu. Na wymyślanie też :) 

Judytka (lat 9) od niedawna jest wierną czytelniczką magazynu Kosmos (który szczerze Wam polecam!). W numerze 13/2019 znalazła przepis na zupę o smaku umami: nie za słodką, nie za kwaśną, nie za słoną, ani nie za gorzką. Po prostu pyszną. 

I... przygotowała ją niemalże sama :)



Składniki:

  • 250 ml wrzątku
  • 450 g mrożonego zielonego groszku
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 4g różowej soli himalajskiej
  • 3 łyżeczki płatków drożdżowych
  • pieprz 
  • pestki dyni lub słonecznika
Sposób przygotowania:

Wlej 250 ml wrzątku do garnka. Dodaj mrożony groszek i zagotuj. Gotuj na małym ogniu 5-7 minut do miękkości. Dodaj mleko kokosowe, sól i płatki drożdżowe. Gotuj kolejne 10 minut.

Wszystko zmiksuj z pomocą blendera. Dopraw do smaku pieprzem. 

Podawaj z pestkami dyni lub słonecznika.







Komentarze