Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Zupa z zielonego groszku z mlekiem kokosowym

Jak często spełniacie dziecięce zachciewajki posiłkowe? Mnie zdarza się dość często, ale raczej w porze śniadaniowej i weekendowej. Ostatnie kilkanaście dni było wyzwaniem dla wszystkich (a końca ograniczeń nie widać, koronawirus szaleje dalej). Przebywające w domu całe dnie dzieci mają dużo czasu. Na wymyślanie też :) 

Judytka (lat 9) od niedawna jest wierną czytelniczką magazynu Kosmos (który szczerze Wam polecam!). W numerze 13/2019 znalazła przepis na zupę o smaku umami: nie za słodką, nie za kwaśną, nie za słoną, ani nie za gorzką. Po prostu pyszną. 

I... przygotowała ją niemalże sama :)



Składniki:

  • 250 ml wrzątku
  • 450 g mrożonego zielonego groszku
  • 250 ml mleka kokosowego
  • 4g różowej soli himalajskiej
  • 3 łyżeczki płatków drożdżowych
  • pieprz 
  • pestki dyni lub słonecznika
Sposób przygotowania:

Wlej 250 ml wrzątku do garnka. Dodaj mrożony groszek i zagotuj. Gotuj na małym ogniu 5-7 minut do miękkości. Dodaj mleko kokosowe, sól i płatki drożdżowe. Gotuj kolejne 10 minut.

Wszystko zmiksuj z pomocą blendera. Dopraw do smaku pieprzem. 

Podawaj z pestkami dyni lub słonecznika.







Komentarze