Staropolska baba puchowa

To jeden z przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Wymaga sporo pracy, ale warta jest każdej poświęconej jej minuty. Dzięki zaparzaniu mąki gorącym mlekiem jest bardzo puszysta i długo utrzymuje świeżość. 

Oryginalny przepis pochodzi z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Marii Lemnis i Henryka Vitry.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.


Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka + 50 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 5 żółtek
  • 75 g cukru pudru
  • 75 g masła roztopionego i przestudzonego
  • 20 ml rumu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Mleko zagotuj. 

75 g mąki umieść w misie i zalej 200 ml wrzącego mleka. Utrzyj do powstania bezgrudkowej masy i odstaw do wystudzenia do letniej temperatury.

20 g drożdży rozpuść w 50 ml letniego mleka. Dodaj do zaparzonej mąki. Dodaj połowę cukru i utrzyj do połączenia. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Utrzyj żółtka z pozostałym cukrem do otrzymania białej puszystej masy. Żółtka, pozostałą mąkę, masło, sól i rum dodaj do zaczynu i dobrze wyrób. 

Formę o pojemności 2 l wysmaruj masłem i oprósz mąką pszenną. Przełóż do niej ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Piecz w 170 st. przez 40 minut (do suchego patyczka. Pozostaw do wystygnięcia w stygnącym piekarniku. Udekoruj lukrem lub oprósz cukrem pudrem.


Komentarze