Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Staropolska baba puchowa

To jeden z przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Wymaga sporo pracy, ale warta jest każdej poświęconej jej minuty. Dzięki zaparzaniu mąki gorącym mlekiem jest bardzo puszysta i długo utrzymuje świeżość. 

Oryginalny przepis pochodzi z książki "W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" Marii Lemnis i Henryka Vitry.

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.



Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 200 ml mleka + 50 ml mleka
  • 20 g świeżych drożdży
  • 5 żółtek
  • 75 g cukru pudru
  • 75 g masła roztopionego i przestudzonego
  • 20 ml rumu
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Mleko zagotuj. 

75 g mąki umieść w misie i zalej 200 ml wrzącego mleka. Utrzyj do powstania bezgrudkowej masy i odstaw do wystudzenia do letniej temperatury.

20 g drożdży rozpuść w 50 ml letniego mleka. Dodaj do zaparzonej mąki. Dodaj połowę cukru i utrzyj do połączenia. Przykryj i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Utrzyj żółtka z pozostałym cukrem do otrzymania białej puszystej masy. Żółtka, pozostałą mąkę, masło, sól i rum dodaj do zaczynu i dobrze wyrób. 

Formę o pojemności 2 l wysmaruj masłem i oprósz mąką pszenną. Przełóż do niej ciasto, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.

Piecz w 170 st. przez 40 minut (do suchego patyczka. Pozostaw do wystygnięcia w stygnącym piekarniku. Udekoruj lukrem lub oprósz cukrem pudrem.


Komentarze