Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Mazurek orzechowy piankowy

Przepis znalazła Judyta. I to było jedno z jej życzeń do tegorocznego wielkanocnego menu. Oryginalnie przepis pochodzi z książki "Kuchnia Lucyny Ćwierczakiewiczowej - Wypieki". 

Mazurek zaskoczył mnie intensywnością orzechowego smaku, kruchością bezy i cudownym wyglądem. 

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.


Składniki:

  • 3 jajka
  • 180 g + 150 g cukru
  • 120 g masła
  • 120 g mąki pszennej
  • 250 g zmielonych orzechów włoskich + garść do dekoracji
  • andruty

Sposób przygotowania:

Żółtka i 180 g cukru utrzyj do powstania białej puszystej masy. Stopniowo dodawaj masło, łyżka po łyżce, cały czas ubijając. Dodaj mąkę i zmielone orzechy i zmiksuj.

Tortownicę o średnicy 25 cm wyłóż andrutami (ciasto nie przywiera!). Wyłóż na niego ciasto i wyrównaj. Piecz w piekarniku nagrzanym do 175 st. przez 20 minut.

Ubij pianę z białek. Kiedy będzie już sztywna. zacznij dodawać cukier (150 g), łyżka po łyżce ubijając cały czas. Powstanie błyszcząca masa bezowa.


Wyjmij ciasto z piekarnika i delikatnie rozłóż bezę. Posyp posiekanymi orzechami włoskimi. Obniż temperaturę do 140 st. i piecz kolejne 30 minut. Ponownie obniż temperaturę do 120 st. i piecz kolejne 30 minut. Wyjmij i wystudż.

Pozostaw na 2-3 dni, by skruszała.





Komentarze