Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Jednogarnkowe danie obiadowe - ryż z kurczakiem

Mimo ogólnego spowolnienia tempa życia przychodzą dni, że się po prostu nie chce. Taka totalna demotywacja. Ale... obiad trzeba zrobić, bo dzieci, bo mąż... Bo trzeba :) W takich sytuacjach na ratunek przybywają dania jednogarnkowe, których za bardzo nie trzeba pilnować, które robią się prawie same.



Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
  • 300 g ryżu suchego
  • 4 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodekij
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 4 łyżki oleju
Sposób przygotowania:

Czosnek obierz i wyciśnij. Dodaj paprykę słodką, zioła, łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki pieprzu oraz olej. Wymieszaj. Powstałą marynatą natrzyj umyte i osuszone udka. Zostaw na co najmniej godzinę, ale mogą poczekać również całą noc.

Ryż wypłucz na sitku zimną wodą. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Wymieszaj z ryżem.

600 ml wody wymieszaj z kurkumą, 1 łyżeczką soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, sosem sojowym i ketchupem. Zagotuj. 

Ryż z marchewką wyłóż do głębokiego żaroodpornego naczynia. Zalej gorącą zalewą. Ułóż pokrojoną w plastry cebulę, a na nią przygotowane wcześniej udka.

Piecz w 180 st. przez 70-80 minut.

Komentarze

Publikowanie komentarza