Jednogarnkowe danie obiadowe - ryż z kurczakiem

Mimo ogólnego spowolnienia tempa życia przychodzą dni, że się po prostu nie chce. Taka totalna demotywacja. Ale... obiad trzeba zrobić, bo dzieci, bo mąż... Bo trzeba :) W takich sytuacjach na ratunek przybywają dania jednogarnkowe, których za bardzo nie trzeba pilnować, które robią się prawie same.


Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
  • 300 g ryżu suchego
  • 4 marchewki
  • 2 cebule
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 płaskie łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki ketchupu
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka papryki słodekij
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 4 łyżki oleju
Sposób przygotowania:

Czosnek obierz i wyciśnij. Dodaj paprykę słodką, zioła, łyżeczką soli i 1/2 łyżeczki pieprzu oraz olej. Wymieszaj. Powstałą marynatą natrzyj umyte i osuszone udka. Zostaw na co najmniej godzinę, ale mogą poczekać również całą noc.

Ryż wypłucz na sitku zimną wodą. Marchewkę obierz, umyj i zetrzyj na tarce. Wymieszaj z ryżem.

600 ml wody wymieszaj z kurkumą, 1 łyżeczką soli, 1/2 łyżeczki pieprzu, sosem sojowym i ketchupem. Zagotuj. 

Ryż z marchewką wyłóż do głębokiego żaroodpornego naczynia. Zalej gorącą zalewą. Ułóż pokrojoną w plastry cebulę, a na nią przygotowane wcześniej udka.

Piecz w 180 st. przez 70-80 minut.

Komentarze

Publikowanie komentarza