Jak wykorzystać... mrożone owoce? Ciasto z owocami

Przepyszne, długo utrzymujące świeżość. Proste ciasto na miksie kefiru i jogurtu. Z aktualnie dostępnymi owocami - u mnie padło na zalegające w zamrażarce agrest i jagody (zdecydowanie polecam owoce drobne - np. truskawki mają za dużo wody i wychodzi zakalec :( ). Dodatkową zaletą jest to, że do jego przygotowania nie potrzeba miksera. Wystarczy łyżka.


Składniki:

  • 240 g oleju
  • 1,5 kubka cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 kubek jogurtu naturalnego
  • 1 kubek kefiru
  • 600 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 300-400 g owoców - u mnie agrest i jagody

Sposób przygotowania:

W misce umieść olej, jajka, cukier, esencję waniliową, jogurt i kefir. Wymieszaj. Dodaj mąkę, proszek i sodę. Ponownie wymieszaj, ale tylko do połączenia składników. Dodaj połowę owoców i wymieszaj. 

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto. Na wierzchu ułóż resztę owoców. 

Piecz w 170 st. bez termoobiegu przez 40 minut - do suchego patyczka. 


Komentarze