Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Jak wykorzystać... mrożone owoce? Ciasto z owocami

Przepyszne, długo utrzymujące świeżość. Proste ciasto na miksie kefiru i jogurtu. Z aktualnie dostępnymi owocami - u mnie padło na zalegające w zamrażarce agrest i jagody (zdecydowanie polecam owoce drobne - np. truskawki mają za dużo wody i wychodzi zakalec :( ). Dodatkową zaletą jest to, że do jego przygotowania nie potrzeba miksera. Wystarczy łyżka.



Składniki:

  • 240 g oleju
  • 1,5 kubka cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżeczki esencji waniliowej
  • 1 kubek jogurtu naturalnego
  • 1 kubek kefiru
  • 600 g mąki pszennej
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 300-400 g owoców - u mnie agrest i jagody

Sposób przygotowania:

W misce umieść olej, jajka, cukier, esencję waniliową, jogurt i kefir. Wymieszaj. Dodaj mąkę, proszek i sodę. Ponownie wymieszaj, ale tylko do połączenia składników. Dodaj połowę owoców i wymieszaj. 

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Przełóż ciasto. Na wierzchu ułóż resztę owoców. 

Piecz w 170 st. bez termoobiegu przez 40 minut - do suchego patyczka. 


Komentarze