Pasztet z fasoli

Pasztet z fasoli - aromatyczny, wegetariański, pyszny. Pasztet idealny. Nie brakowało sceptyków, ale cała porcja zniknęła w kilka dni, a wychodzi go naprawdę sporo (3 aluminiowe foremki). Moja inspiracja


Składniki:

  • 500 g suchej fasoli "Jaś"
  • 1 cebula
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera korzeniowego
  • rozmaryn
  • 2 łyżki oleju
  • 150 g masła orzechowego gładkiego bez cukru
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 4 jajka

Sposób przygotowania:

Dzień przed pieczeniem pasztetu namocz fasolę w dużym garnku. Zalej ją zimną wodą 10 cm powyżej poziomu fasoli i odstaw na co najmniej 8 godzin.

Po upływie tego czasu zmień wodę - wlej około 5 cm ponad poziom fasoli. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem 2,5 godziny. W połowie gotowania dodaj szczyptę soli. Odcedź, ale pozostaw wywar.

Piekarnik nagrzej do 180 st. W naczyniu żaroodpornym ułóż obrane, umyte i pokrojone w kostkę warzywa: cebulę, pietruszkę i seler. Posyp rozmarynem i polej olejem. Piecz bez przykrycia 30 minut. Ostudź.

Ostudzoną fasolę i warzywa zmiel w malakserze z dodatkiem masła orzechowego i gałki muszkatołowej. Dodawaj po łyżce wywar, gdyby masa okazała się za gęsta. Masę dopraw solą i pieprzem. Na koniec wymieszaj z jajkami.

Masę przełóż do foremek - ja wykorzystałam jednorazowe aluminiowe. Jeśli będziesz piec w keksówce, wyłóż ją papierem do pieczenia. Piecz bez przykrycia w 180 st. prze 45 minut. Wyjmij, ostudź i przechowuj w lodówce.


Komentarze

Publikowanie komentarza