Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Jak wykorzystać... gotowane buraki? Pasta z buraka

Post o wykorzystaniu czerstwego chleba spotkał się z Waszym dużym zainteresowaniem. Stąd pomysł na kolejne wpisy, a może nawet cykl o niemarnowaniu żywności.

Znacie gotowane buraki? Dostępne w sieciach sklepów Lidl, Dino, Biedronka... Zapakowane próżniowo. Nie jeden raz wykorzystywałam je już do sałatki z rukolą i fetą. Ale zwykle wykorzystuję około połowy opakowania, reszta ląduje w lodówce i... No właśnie. Albo muszę zrobić niezwłocznie powtórkę z sałatki albo muszę znaleźć dla nich inne zastosowanie. 




Takim innym zastosowaniem "w czasach zarazy" stała się pasta z buraka. To taka odmiana hummusu. Niezwykle aromatyczna, pełna witamin. Spróbujecie?

Składniki:

  • 3 gotowane buraki średniej wielkości
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1/2 szklanki pestek słonecznika
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 3 łyżki oleju z czarnuszki (lub oliwy z oliwek, a czarnuszka w ziarenkach do przyprawienia)
  • 1 ząbek czosnku
  • 3 daktyle bez pestek
  • sól
Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki umieść w malakserze i zmiksuj. Najprawdopodobniej powstanie zbyt gęsta masa - wtedy dodawaj stopniowo ok. 1/2 szklanki zimnej przegotowanej lub przefiltrowanej wody. 

Najbardziej smakuje mi z pomidorem i czerwoną cebulką albo z kiszonym ogórkiem. Sami wybierzcie ulubiony wariant!


Komentarze