Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Jak wykorzystać... dojrzałe banany? Babka bananowa

Mimo, że mam w domu pochłaniaczy bananów, to i tak zdarza się, że przejrzeją, pojawią się na nich plamki. Takie dojrzałe nie mają już zwolenników. Wyrzucić - szkoda. 

Jaka jest metoda? Znam i stosuję kilka. Pierwsza z nich to bananowe ciasto. Dziś w formie babki. Błyskawiczne w przygotowaniu, wilgotne, słodkie. Zniknęło szybciej, niż banany ;)


Składniki:
  • 4 dojrzałe banany
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki mleka
  • olej do wysmarowania formy
  • otręby lub bułka tarta do wysypania formy
Sposób przygotowania:

Włącz piekarnik na 180 st. Przygotuj formę - wysmaruj ją olejem i wysyp bułką tartą lub otrębami.

Do miski wrzuć pokrojone banany, jajka, cukier i olej. Zblenduj na gładką masę. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia, sodę i mleko. Wymieszaj za pomocą łyżki tylko do połączenia składników.

Przelej do przygotowanej wcześniej formy (u mnie keksówka). Wstaw do piekarnika i piecz ok. 60 minut (do suchego patyczka).






Komentarze