Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Jak wykorzystać czerstwy chleb?

Chleb i bułki wyrzuca ponad 60% z nas. W obliczu gromadzonych w ostatnich dniach zapasów podrzucam Wam garść inspiracji, jak wykorzystać czerstwy chleb. Im mniej trafi do śmieci, tym lepiej - przede wszystkim dla Waszych portfeli.


Bułka tarta

To najłatwiejszy sposób na wykorzystanie czerstwego chleba. Trzeba jednak pamiętać, by pieczywo było pszenne, by wyschło naturalnie i by nie było spleśniałe!

Grzanki do zupy

Idealne do zupy krem! Jak je przygotować? 
Chleb pokrój w kwadraciki. Wrzuć go na rozgrzaną patelnię z niewielką ilością oleju. Gdy staną się złociste, posyp je ulubionymi ziołami. Można zjeść je od razu lub... po ostygnięciu przesypać do słoika i przechowywać nawet kilka tygodni.

Grzanki czosnkowe

Wielu z nas zamawia w restauracjach grzanki czosnkowe na przystawkę. Nadmiar chleba w domu to świetny pretekst, by przygotować je samodzielnie. Zacznij od przygotowania masła czosnkowego (kostka miękkiego masła + 2 ząbki czosnku + sól + pieprz+bazylia i oregano), którym posmaruj czerstwe pieczywo. Wstaw do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 5-10 minut.

Tosty francuskie

Babciny sposób - czerstwe pieczywo moczone w jajku z mlekiem, smażone na rozgrzanej patelni z niewielką ilością masła. Idealne z cukrem, miodem, dżemem...


Zapiekanki z serem

Czerstwe pieczywo zyskuje na smaku zamienione w przepyszne zapiekanki z piekarnika. Odrobina masła, żółty ser i ketchup. Dla mnie wystarczy, ale Wy możecie dodać pieczarki, cebulkę, pomidora, wędlinę... Na co tylko macie ochotę lub... co zalega w lodówce ;)

Szarlotka recyklingowa

Suchy chleb namocz w jajku i mleku (na 300g chleba szklanka mleka i 1 jajko). Z pomocą dłoni wymieszaj go z cukrem (3 łyżki) i cynamonem (łyżeczka). Na wyłożoną papierem do pieczenia formę wyłóż herbatniki typu "petitki", następnie warstwę chlebowej masy. Kolejna warstwa to 4-5 pokrojonych w plasterki jabłek. I znów masa chlebowa. Na wierzch można jeszcze położyć kruszonkę. Piecz w 180st. z termoobiegiem przez 30-35 minut.

Obiadowa zapiekanka chlebowa

Świetny sposób zarówno na czerstwy chleb, jak i inne resztki. W naczyniu żaroodpornym ułóż warstwę chleba. Na nim ułóż pokrojoną kiełbasę, resztki mięsa z obiadu, paprykę, pieczarki, pomidory, cebulę. Wszystko zalej masą jajeczną (ubij 2 jajka z 2 łyżkami śmietany, dodaj sól, pieprz, zioła prowansalskie). Posyp startym żółtym serem. Piecz 20 minut w 180 st.


Knedle z czerstwych bułek

Idealne do gulaszu lub pieczonego mięsa z sosem. Ich przygotowanie zabiera zaledwie 30 minut! 
450 g pszennego chleba lub bułek pokrój w cienkie kromki, włóż do miski i zalej 1,5 szklanki mleka. Podsmaż 2 cebule pokrojone w kostkę na oleju. Przestudzone cebule dodaj do chleba razem z garścią posiekanej natki pietruszki, 3 jajkami i solą do smaku. Wszystko wyrób na w miarę jednolitą masę. Z masy formuj kulki - jeśli masa jest za rzadka dosyp 2-5 łyżek bułki tartej. Dłonie możesz posypać mąką. Gotowe knedle wrzucaj do osolonego wrzątku i gotuj 10-12 minut do wypłynięcia. 

Pizza z czerstwego chleba

Jak przygotować spód do pizzy z chleba? 200 g czerstwego chleba zalej szklanką mleka. Odczekaj kilka minut. Dobrze odciśnij, dodaj jajko i porządnie wymieszaj. Otrzymaną masę wyłóż na papier do pieczenia i rozprowadź na kształt pizzy. Piecz 15-20 minut w 180 st. Następnie posmaruj sosem i ułóż ulubione składniki. Posyp żółtym serem. Piecz jeszcze 10 minut.

Komentarze