Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Domowe ciepłe lody

Nie znam dziecka, które nie lubi ciepłych lodów. Sama chętnie je podjadam zimą ;) Do tej pory jakoś brakowało mi odwagi, by spróbować przygotować je samodzielnie. W zeszłym tygodniu spróbowałam i... nigdy więcej sklepowych ;)



Składniki:

  • 4 białka
  • 2/3 szklanki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 galaretka przezroczysta bezbarwna (u mnie winogronowa)
  • wafle tortowe (u mnie kaliskie)
Sposób przygotowania:

Galaretkę rozpuść w 1/3 szklanki gorącej wody.

Białka wlej do szklanej lub metalowej miski. Miskę umieść na kąpieli wodnej, tak by miska nie dotykała wrzątku. Jajka ubij na parze. Gdy będą już prawie gotowe, zacznij dodawać cukier. Dodawaj po łyżce i ubijaj około 8 minut, aż skończy się cukier. Nie spiesz się.

Zdejmij miskę z garnka i ubijaj jeszcze chwilę, by białka zaczęły stygnąć. Dodaj sok z cytryny i galaretkę. Wymieszaj.

Blaszkę wyłóż waflami. Rozsmaruj na nich białka i przykryj waflami. Wstaw do lodówki na godzinę. Pokrój w prostokąty lub trójkąty.

Smacznego!

Komentarze