Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Niemieckie ciasto makowo-twarogowe. Seromakowiec

Kruche ciasto. Wilgotne serowo-makowe nadzienie. Ciasto niekonwencjonalne. W Polsce nie spotkałam się z nim nigdzie. Bardzo smaczne i dość szybkie w przygotowaniu. Spróbujesz?



Składniki:

  • 190 g mąki
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • szczypta soli
  • 3 łyżki zimnej wody
  • 450 ml mleka
  • 60 g masła
  • 90 g cukru
  • 100 g suchego mielonego maku
  • 100 g kaszy manny
  • 150 g białego sera
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

W garnku połącz zimne mleko, 90 g cukru i 60 g masła. Wstaw na średni ogień i podgrzewaj mieszając trzepaczką. Doprowadź do wrzenia. Dodaj cienkim strumieniem mak i kaszę mannę. Zagotuj ciągle mieszając. Powinna powstać jednolita gęsta masa. Zdejmij z ognia i odstaw na 20 minut.

W misce wymieszaj mąkę z 80 g cukru i solą. Dodaj 100 g masła i zagnieć kruszonkę palcami. Dodaj 3 łyżki zimnej wody i zagnieć elastyczne ciasto. 

Podziel ciasto w proporcji 1/3 - 2/3. Mniejszą część zawiń w folię i włóż do zamrażalnika. Większą wyklej tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na 30 minut.

Twaróg pokrusz. Dodaj jajko i szczyptę soli. Za pomocą blendera zmiksuj na gładką masę. Dodaj przestudzoną masę makową. Dokładnie wymieszaj. Powstałą masę wyłóż na schłodzony spód. Na wierzch zetrzyj na tarce zamrożoną resztę ciasta. 

Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. przez 50 minut. Wierzch ciasta powinien być dobrze zrumieniony. 

Wystudź ciasto w formie i wstaw na kilka godzin do lodówki przed wyjęciem z formy.



Komentarze