Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Euforia - ciasto czekoladowo-makowe


przepisy, które muszą znaleźć się na blogu. Nawet wtedy, gdy nie jestem zadowolona ze zdjęć. 

Kiedy przygotowuję danie na konkretną okazję, spotkanie czy święta, bardzo często brakuje mi czasu na profesjonalne przygotowanie się do zdjęć i szybko "dla uwiecznienia" klikam fotki telefonem. Tak było też tym razem.

Ciasto - niebo w gębie. Na żywo wyglądało obłędnie. Zdjęcia niestety tego nie oddały. Nie miałam możliwości zrobienia drugiego podejścia, bo... ciasto zniknęło. To chyba jest jego najlepszą reklamą ;)


Smak jest tak nieziemski, że na pewno doczeka się niejednej powtórki :)



Składniki:

  • 4 żółtka
  • 1/2 szkl. cukru
  • 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w 120 ml wody
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 1/3 szkl. oleju
  • 1 szkl. mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 białek
  • 3 łyżki cukru
  • 150 g suchego mielonego maku
  • 100 g miękkiego masła
  • 1/2 szkl. cukru pudru
  • 4 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 100 g posiekanych orzechów włoskich
  • 200 g czekolady 70%
  • 170 ml śmietany 30%
  • 170 g miękkiego masła
  • 300 g masy krówkowej
  • 300 g powideł
  • zaparzona kawa do nasączania biszkoptów

Sposób przygotowania:

Ciasto czekoladowe:
4 żółtka utrzyj z 1/2 szkl. cukru. Dodaj przestudzone 120 ml kawy, kakao i olej. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia i stopniowo dodawaj do masy. Cały czas mieszaj. 

6 białek ubij na sztywną pianę z 3 łyżkami cukru. Delikatnie wmieszaj do masy. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. z termoobiegiem przez 30-40 minut.

Ciasto makowe
100 g masła utrzyj z 1/2 szkl. cukru pudru, a następnie dodawaj po kolei 4 żółtka. Dodaj mielony suchy mak i posiekane orzechy. Wymieszaj. 

4 białka ubij na sztywną pianę z 4 łyżkami cukru. Dodaj do masy makowej i delikatnie wymieszaj. Przelej do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 st. z termoobiegiem przez 25 minut.

Czekoladowy krem:
170 g masła utrzyj z masą krówkową na puszystą masę. Czekoladę połam i przełóż do miseczki. Dodaj kremówkę i rozpuść nad parą. Przestudź i dodawaj po łyżce do masła z krówką. Miksuj na najniższych obrotach tylko do połączenia składników.

Ciasto czekoladowe przetnij na dwa blaty. Nasącz je rozpuszczoną kawą. Odłóż 3 łyżki kremu do dekoracji.

Pierwszy blat posmaruj połową powideł i połową kremu. Na kremie ułóż ciasto makowe, posmaruj resztą powideł i drugą połową kremu. Przykryj drugim blatem czekoladowym. Wierzch posmaruj pozostawionym do dekoracji kremem. Schłódź w lodówce.






Komentarze

  1. Witam,
    mam pytanie, czy do masy czekoladowej dodajemy 6 białek ....... czy moze 4 białka.

    Fajne ciasto będę robić.

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Publikowanie komentarza