Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Dzień Naleśnika - 2 lutego

Po raz pierwszy w tym roku obchodziłam Dzień Naleśnika. Wiecie, kiedy przypada? 



Francuskie święto - La Chandeleur - Święto Naleśnika obchodzone jest we Francji 2 lutego. Naleśniki w tym dniu są po prostu obowiązkowe.

Tradycja głosi, że najważniejszy jest pierwszy naleśnik usmażony w tym dniu. Należy usmażyć go wyłącznie za pomocą prawej ręki, a w lewej przez cały ten czas trzeba trzymać monetę. Następnie po usmażeniu należy zawinąć ową monetę w naleśnik i wyruszyć na tradycyjną procesję. Po powrocie naleśnikowy rulon z monetą powinien trafić na szafę, zastępując naleśnika zeszłorocznego. Monetę zeszłoroczną należy oddać pierwszemu napotkanemu żebrakowi, by zapewnić rodzinie dobrobyt przez cały następny rok.

Do całego procesu przetrzymywania naleśnika na szafie jestem sceptyczna, ale przepyszne francuskie crepes zjadłam z przyjemnością.



Składniki:

  • 250 g mąki
  • 500 ml mleka
  • 1 szczypta soli
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 50 g roztopionego masła
Sposób przygotowania:

Wymieszaj jajka, sól, cukier, mleko i mąkę. Najlepiej za pomocą miksera. Następnie dodaj roztopione masło i ponownie wymieszaj. 

Ciasto odstaw na co najmniej 30 minut, by odpoczęło. Po tym czasie ponownie wymieszaj ciasto.

Smaż cienkie naleśniki na rozgrzanej patelni na lekko złoty kolor.




Komentarze