Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Czteroskładnikowe bananowe ciasteczka owsiane

Temat drugiego śniadania powraca jak bumerang. Dzieciom szybko nudzą się kanapki. Warzywa - może niekoniecznie są mile widziane. Niestety to jeszcze nie ten wiek, by zapakować sałatkę albo jogurt z płatkami.

Ciekawym rozwiązaniem są owsiane ciasteczka. W składzie - samo dobro. Spróbujesz?



Składniki:

  • 1 szklanka płatków owisanych
  • 1/4 szkl. rodzynek
  • 1/4 szkl. orzechów
  • 2 bardzo dojrzałe banany

Sposób przygotowania:

Banany rozgnieć widelcem i wymieszaj je z płatkami. Dodaj posiekane orzechy i rodzynki. 

Powstałe ciasto wyłóż na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Z pomocą łyżki wyrównaj wierzch, lekko ubijając. Następnie potnij je na małe kwadraty.

Piecz w 180 st. przez 15-25 minut, aż nabiorą złotego koloru.  

Komentarze