Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Chleb z pieczoną dynią

Widzisz ten kolor? Piękny słoneczny... Idealnie rozświetlający pogodę za oknem. Ale to nie słońce. To chleb z pieczoną dynią.

Świetnie smakuje zarówno ze słodkimi, jak i z wytrawnymi dodatkami. Uwielbiam go tuż po upieczeniu, jeszcze ciepłego z masłem i solą... 

Chleb domowy - w każdej wersji - wymaga nieco naszego czasu, czułości, cierpliwości... Odwdzięcza się niesamowitym smakiem i zapachem. A do tego jeszcze mamy pewność, że wiemy, co jemy :)



Składniki:

  • 150 g upieczonej i zmiksowanej dyni
  • 100 g jogurtu naturalnego
  • 450 g mąki pszennej typ 650
  • 200 g letniej wody
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • opakowanie drożdży instant
Sposób przygotowania:

Do zmiksowanej dyni dodaj wodę i jogurt. Zmiksuj do połączenia się składników. 

Do dużej miski wsyp mąkę, dodaj drożdże, cukier, sól. Dodaj płynne składniki (bez oliwy). Zarób ciasto. Zagniataj przez około 10 minut, stopniowo dolewając oliwę. Pozostaw pod przykryciem 45-60 minut doi wyrośnięcia.

Wyrośnięte ciasto wyrób ponownie. Możesz włożyć je do keksówki oprószonej otrębami lub uformować bochenek i ułożyć go na blasze oprószonej otrębami. Wierzch chleba możesz posypać pestkami dyni. Przykryj i odstaw do wyrośnięcia na 20 minut. 

Chleb piecz przez 45 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. 

Ostudź na kratce, by nie zaparował.




Komentarze

Publikowanie komentarza