Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Sernik z żurawiną i białą czekoladą

Nie będę ściemniać. Przepis nie jest mój. Ale muszę go Wam polecić! Jest genialny! Jeden z lepszych, jakie jadłam! 

Łączy w sobie idealną konsystencję sera, ze słodkością suszonej żurawiny i lekką kwaskowatością świeżej żurawiny, którą w moim wariancie przerabiamy na "żurawinowe dropsy". 



Składniki:

  • 1 kg sera w wiaderku (używam tylko Deluxe od Lidla)
  • 150 g kremówki 30%
  • 200 g białej czekolady
  • 6 dużych jajek
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 250 g świeżej żurawiny
  • szklanka cukru
  • cukier puder do obtoczenia żurawiny
  • 100 ml śmietany 18%
  • 150 g herbatników
  • 50 g roztopionego masła

Sposób przygotowania:

Przygotuj spód. Herbatniki wraz z roztopionym masłem wymieszaj w malakserze do uzyskania mokrego piasku. Przełóż piasek do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i mocno dociśnij. Wstaw do nagrzanego do 200 st. z termoobiegiem piekarnika i piecz 10 minut. Wyjmij.

100 g białej czekolady roztop z kremówką. 

W misie wymieszaj ser, jajka, cukier puder i mąkę ziemniaczaną. Gdy czekolada ze śmietaną lekko przestygnie, ciągle mieszając dodaj ją do masy serowej. Na samym końcu dodaj suszoną żurawinę i wymieszaj łyżką.


Masę przelej na podpieczony spód. Wstaw do nagrzanego do 200 st. piekarnika z termoobiegiem. Piecz 15 minut. Następnie obniż temperaturę do 100 stopni z termoobiegiem i piecz jeszcze 90 minut.

Po tym czasie wyłącz piekarnik i pozwól sernikowi powoli stygnąć. Na noc wstaw do lodówki.

Przygotuj żurawinowe dropsy: do garnka wlej szklankę wody, dodaj szklankę cukru i zagotuj. Zdejmij z ognia i wsyp umytą żurawinę. Odstaw pod przykryciem na kilka godzin. Następnie odcedź żurawinę i wysyp na blachę do wyschnięcia. Obtocz ją w cukrze pudrze. 

Sernik z żurawiną wyjmij z lodówki minimum 1,5 godziny przed podaniem. Roztop drugą tabliczkę białej czekolady ze śmietaną 18%. Udekoruj wierzch sernika polewą z białej czekolady i żurawinowymi dropsami.








Komentarze