Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Kulebiak Krzysia - wigilijny z kapustą i grzybami

Serwujecie w wigilię czerwony barszcz? Jeśli tak, to co podajecie do niego? Paszteciki? Uszka? Kulebiak?

W moim rodzinnym domu barszcz pojawia się raczej w pierwszy dzień świąt. Jako dodatek najczęściej przygotowujemy paszteciki. Kulebiaka nie piekłyśmy nigdy!

Przekonałam się do niego pewnego listopadowego dnia... Kulebiakiem przygotowanym przez jej męża Krzysia poczęstowała mnie Basia. I przepadłam! Jest genialny!



Składniki:

ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • szklanka mleka
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
farsz:
  • grzyby suszone ok 50 g
  • 800 g kapusty kiszonej
  • sól
  • pieprz
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • 2 łyżeczki kminku
  • majeranek
  • 3 łyżki oleju
  • 1 cebula
Sposób przygotowania:



Ciasto drożdżowe:

Do miski wsyp mąkę, wkrusz drożdże i posyp cukrem. Stopniowo wlewaj ciepłe mleko. Wymieszaj i odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce. Dodaj sól, jajka i delikatnie mieszając dodaj olej. Wyrabiaj 10 minut. Uformuj kulę i odstaw na godzinę do wyrośnięcia.

Farsz:

Suszone grzyby włóż do większego garnka i zalej szklanką wrzątku. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Dodaj kapustę. Wymieszaj i zagotuj. Przykryj i gotuj do miękkości ok. 30 minut. Następnie otwórz garnek, by odparował nadmiar płynu. Usuń ziele angielskie i liść laurowy. Przypraw.

Kapustę z grzybami wyjmij na deskę i posiekaj.

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż. Dodaj posiekaną kapustę i razem przesmaż.

Ciasto wyłóż na stolnicę i chwilę wyrób. Musi być dobrze napowietrzone. Podziel je na dwie części. Rozwałkuj każdy z nich na prostokąt o wymiarach 30cmx35 cm. Wyłóż po połowie nadzienia zostawiając 2 cm wolnego brzegu.

Zwiń rolady wzdłuż dłuższego boku. Połóż na natłuszczonym papierze do pieczenia. Posmaruj roztrzepanym jajem, posypać kminkiem.

Odstaw na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz 40-45 minut.


Komentarze