Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Złote mleko

O złotym mleku słyszałam wielokrotnie. Zawsze byłam sceptyczna, bo nie przepadam za kurkumą :) Tym razem natknęłam się na niego podczas comiesięcznej lektury "Dobrego roku" Agnieszki Maciąg

Czytałam o złotym mleku, że zmniejsza stany zapalne, obniża poziom cukru we krwi, wspiera odpowiedni poziom cholesterolu, łagodzi objawy reumatoidalnego zapalenia stawów... Zalet ma mnóstwo. A dodatek imbiru, cynamonu i gałki muszkatołowej dodatkowo podnosi odporność i wspiera walkę z przeziębieniem.

Agnieszka zachwala ten napój skutecznie. Obiecuje poprawę samopoczucia. Tamtego dnia naprawdę tego potrzebowałam. Postanowiłam więc spróbować. 

Najpierw przygotowałam pastę z kurkumy, a po kilku godzinach złote mleko. I chyba znalazłam nową miłość ;)




Składniki:

  • 1 łyżeczka pasty z kurkumy (1/2 szkl. wrzątku + 2 łyżki sproszkowanej kurkumy gotowane 8 minut na małym ogniu)
  • 1 szkl. mleka migdałowego
  • 2 cm obranego i startego korzenia imbiru
  • 3 goździki
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • szczypta dobrej soli
  • miód do smaku
Sposób przygotowania:

Mleko roślinne mocno podgrzej - nie powinno się zagotować. Dodaj wszystkie składniki z wyjątkiem miodu. Całość przykryj i odstaw na 10 minut. Następnie przelej do kubka przez sito i osłódź do smaku miodem. 


Komentarze