Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Zakręcona pizza

W grudniu 2018 na świątecznym stole królowała u nas makowa gwiazda betlejemska. Pomysł wykręcania ciasta przełożonego farszem jest doskonały także dla wytrawnych wypieków. Podrzucam Wam pomysł na wykonaną zakręconą metodą pizzę. Jest idealna na niezapowiedzianych gości - wystarczy ciasto francuskie, dobry sos pomidorowy i starty żółty ser. Spróbujecie?



Składniki:

  • 2 płaty ciasta francuskiego
  • 1 szkl. gęstego sosu pomidorowego
  • suszona bazylia
  • suszone oregano
  • czosnek granulowany
  • 150g startego żółtego sera (najlepiej mozzarella)
  • 1 roztrzepane jajko do posmarowania
Sposób przygotowania:

Pierwszy płat ciasta francuskiego w temperaturze pokojowej wyłóż na papier do pieczenia, na którym będziesz piec. Posmaruj je sosem pomidorowym i oprósz do smaku ziołami i serem. Przykryj drugim płatem ciasta. 

Na środku płata postaw szklankę lub miseczkę. Przecinaj obie warstwy ciasta tworząc paski, które skręcaj wokół ich osi tyle razy, na ile pozwoli ciasto. 

Całość posmaruj roztrzepanym jajkiem. 

Piecz w 200 st. przez 15 minut do zrumienienia. Podawaj gorące.

Komentarze