Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Siekane kotleciki z kurczaka

Kolteciki siekane to danie, które pamiętam z dzieciństwa. Mama przygotowywała je w wielu wariacjach, z różnymi przyprawami, dodatkami. Tak naprawdę to tylko od zawartości lodówki zależy, z czym je przygotujesz. Baza jest jedna. Wersji - tyle, ile nas :)



Składniki:

  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 2 łyżki startego żółtego sera
  • dodatki: natka pietruszki lub koperek lub szczypiorek lub posiekana cebulka lub pokrojona papryka lub podsmażone drobno pokrojone pieczarki.....)
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka umyj, osusz i drobno pokrój. Wymieszaj je z majonezem, jajkiem, mąką, serem i przyprawami. Dodaj dodatki takie, jak lubisz (ewentualnie masz w lodówce). Odstaw na co najmniej godzinę do lodówki. 

Na patelni rozgrzej olej i nakładaj łyżką mięsną masę formując kotleciki. Smaż z obu stron na złoto. 


Komentarze