Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Sałatka z fasoli szparagowej z suszonymi pomidorami i cebulką

Prawdziwie śródziemnomorskie danie z fasolą szparagową? Dlaczego nie? 

W krajach śródziemnomorskich fasola jest często podstawą sałatki będącej dodatkiem do głównego dania. W Polsce w sałatkach gra raczej rolę drugoplanową. Fasola ugotowana "na chrupiąco" (3-5 minut) świetnie łączy się z pokrojoną cebulką, czosnkiem, oliwkami, pomidorami, papryką, fetą, szynką parmeńską... 

Wariantów jest mnóstwo.

Proponuję Wam dziś przepis, który przetestowałam minionego lata. Fasolka w zestawieniu z suszonymi pomidorami, czerwoną cebulą i z pysznym sosem.


Składniki:
  • 500 g zielonej fasoli szparagowej
  • 1 czerwona cebula
  • mały słoik suszonych pomidorów
  • ząbek czosnku
  • sok z 1/2 cytryny
  • biały ocet winny
  • sól
  • pieprz
Sposób przygotowania:

Fasolkę obierz, umyj i wrzuć na osolony wrzątek. Gotuj 3-5 minut, Odcedź i zahartuj zimną wodą. 

Cebulę pokrój w piórka i zalej białym octem winnym. Odstaw na 10 minut. Następnie odcedź.

Suszone pomidory pokrój w paski. Nie wylewaj oleju.

W misce wymieszaj fasolę z cebulką i pomidorami. Całość polej sosem przygotowanym z oleju z suszonych pomidorów, soku z cytryny, rozgniecionego ząbka czosnku, soli i pieprzu.

Podaj schłodzoną.








Komentarze