Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Kotlet po cygańsku

Znudził Ci się tradycyjny kotlet schabowy? A może masz ochotę podać "coś innego" na imieninowy obiad? 

Ostatnio "opatentowałam" metodę na kotlet po cygańsku. Dlaczego po cygańsku? Tak mi się kojarzy "potrawka" z papryki, pieczarek i ogórka. A może znasz inną nazwę tego cuda?


Składniki:
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 25 dag pieczarek
  • 2 cebule
  • 4-5 ogórków konserwowych
  • sól
  • pieprz
  • papryka słodka
  • olej do smażenia
  • usmażone kotlety schabowe w panierce 
  • starty żółty ser

Sposób przygotowania:

W garnku rozgrzej olej. Wrzuć pokrojoną w piórka cebulę i lekko ją posól, żeby się ładnie zeszkliła. Dodaj umyte i pokrojone pieczarki. Wszystko podsmaż. Dodaj umyte i pokrojone w paseczki kolorowe papryki. Duś około 5-7 minut. Dodaj pokrojone w słupki ogórki konserwowe. Całość dopraw do smaku solą, pieprzem i papryką. 

Przygotowaną potrawkę wyłóż na rozłożone na papierze do pieczenia kotlety schabowe. Całość posyp żółtym serem. 

Zapiekaj do roztopienia sera w 180-190 stopniach - około 15 minut. 





Komentarze