Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Bazyliowe sakiewki z ciasta francuskiego z kurczakiem

Danie szybkie w przygotowaniu. Niewymagające dużego nakładu pracy. Idealne na niezapowiedzianych gości lub na proszoną kolację. Zaskoczy teściową. A przede wszystkim - nie tylko fajnie wygląda, ale przede wszystkim rewelacyjnie smakuje. Koniecznie spróbujcie :)



Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • 1/2 szkl. pesto z bazylii
  • 1 pojedynczy filet z kurczaka
  • 1 kulka mozzarelli
  • sól
  • pieprz
  • roztrzepane jajko
  • gruboziarnista sól lub czarnuszka do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto francuskie rozłóż na papierze, na którym będziesz piec. Podziel je na 6 części zbliżonych do kwadratu. 

Pierś z kurczaka umyj, osusz i pokrój po skosie na 6 plastrów. Każdy plaster posól i popieprz.

Mozzarellę osącz z zalewy i pokrój na 6 plastrów. 

Na każdy kwadrat ciasta wyłóż 1 czubatą łyżeczkę pesto. Ułóż na nim doprawionego kurczaka. Następnie przykryj kurczaka mozzarellą. Wystające końcówki ciasta złóż do środka tworząc sakiewkę/kopertę. 

"Francuskie paczuszki" posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp gruboziarnistą solą lub czarnuszką. Piecz w 200 st. przez 20 minut.


Komentarze