Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Tarta ze szpinakiem i łososiem

Są smaki, do których z przyjemnością się wraca. Dla mnie takim zestawieniem jest szpinak z łososiem. Lubię je z makaronem, ale w wersji z tartą po prostu wymiata. Spróbujcie :)



Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 150 g zimnego masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 jajko
  • 400 g świeżego szpinaku
  • 300 g świeżego filetu z łososia
  • 50 g tartego parmezanu
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 1 czerwona cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • jajko
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:

Mąkę, pokrojone w kostkę masło, sól i jajko zagnieć rozcierając w palcach, aż powstanie drobna kruszonka. Wlej łyżkę zimnej wody i szybko zagnieć w gładką kulę. Zawiń w folię i włóż na godzinę do lodówki.

Szpinak umyj, osącz. W garnku rozgrzej olej, wrzuć cebulę i zeszklij ją. Dodaj posiekany czosnek oraz osączony szpinak. Podgrzewaj do momentu zwiędnięcia liści. Zestaw z ognia, osól i opieprz do smaku. 

Łososia umyj. Usuń skórę i pokrój filet w kostkę. 

Śmietanę wymieszaj z jajkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. 

Rozgrzej piekarnik do 180 st. 

Ciasto wyjmij z lodówki i rozwałkuj. Na wałku przenieś ciasto na formę i dokładnie wylep ją ciastem. Ponakłuwaj spód widelcem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 12-15 minut na lekko złoty kolor.

Wyjmij tartę z piekarnika. Rozłóż na nim "zwiędnięty" szpinak, pokrojonego łososia. Całość zalej masą śmietanowo-jajeczną i posyp parmezanem. 

Wstaw ponownie do piekarnika na 30-35 minut, aż masa się zetnie. 

Komentarze