Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Murzynek błyskawiczny

Jeśli tak, jak ja lubicie przepisy z zeszytu mamy, to pokochacie tego murzynka. Jego przygotowanie to dosłownie chwila. Znacznie dłużej się czeka na jego upieczenie, ale... Polecam przygotowanie go przed obiadem, wstawienie do piekarnika, a do poobiedniej kawy będzie jak znalazł. Cudownie czekoladowy i jeszcze ciepły :)



Składniki:

  • 2 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. oleju
  • 3 szkl. mąki pszennej
  • 1 szkl. cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • 2 łyżki kakao
  • 1 jajo
  • olej do formy
  • bułka tarta do formy

Sposób przygotowania:

Włącz piekarnik i nagrzej go do 200 st. z termoobiegiem. 

Wszystkie składniki wymieszaj - możesz łyżką lub mikserem. 

Keksówkę wysmaruj olejem i wysyp tartą bułką. Przelej do niej ciasto. Wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz 60-75 minut - do suchego patyczka.

Komentarze

Publikowanie komentarza