Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Zdrowe szyszki miodowe

Proste i szybkie. Zdrowe! Smakują dzieciom. Dodają energii. Czego chcieć więcej od idealnego deseru?



Składniki:

  • 2 szkl. dmuchanego ryżu
  • 1/2 szkl. pestek słonecznika
  • 1/2 szkl. pestek dyni
  • 4 łyżki nasion białego sezamu
  • 50 g masła
  • 100 ml miodu
Sposób przygotowania:

Ryż wsyp do miski. Dodaj pestki dyni, słonecznika i sezamu. Masło rozpuść na małym ogniu , ściągnij z palnika, dodaj miód i rozmieszaj, aż wszystko będzie płynne. Uzyskaną masą maślano-miodową zalej ryż z pestkami i dobrze wymieszaj. Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia i nakładaj porcje ciasta łyżką. Piecz w 180 st. z termoobiegiem przez 8-10 minut, aż szyszki się zarumienią. 

Poczekaj, aż całkowicie ostygną i zdejmij z blachy. Ciepłe się pokruszą! 



Komentarze