Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Wykwintny sernik na orzechowym spodzie

Gdy zdecydujesz się na połączenie dwóch przepisów, efekt może być albo wspaniały albo do bani. Muszę przyznać, że w tym przypadku moja mam miała rację.  Połączyła przepis na świąteczny sernik od Moje Wypieki z przepisem na orzechowy spód z Przyślij Przepis. Powstała petarda! 

Tradycyjny sernik. Puszysty i kremowy. Wzbogacony orzechowym posmakiem herbatnikowego spodu.  

Koniecznie spróbujcie!


\
Składniki:

Spód:

  • 150 g herbatników
  • 60 g zmielonych orzechów włoskich
  • 50 g cukru
  • 80 g masła
Masa serowa:
  • 1300 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 450 g drobnego cukru do wypieków
  • 10 dużych jajek, białka i żółtka osobno
  • 250 g masła 
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego (ok. 40 g)
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30%  schłodzonej
  • ziarenka z 2 lasek wanilii 
Sposób przygotowania:

Herbatniki pokrusz w blenderze na proszek, dodaj mielone orzechy, cukier, masło i wyrabiamy. Powstanie tłusta sypka masa. Masę wyłóż na dno blaszki (21x31 cm) wyłożonej papierem do pieczenia, wyrównaj i lekko ubij. Piecz ok. 10-15 min w temp. 175°C.

Przygotuj masę serową. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Do misy miksera przełóż masło, utrzyj do lekkości i puszystości. Dodawaj porcjami twaróg, dalej ucierając.

W osobnym naczyniu utrzyj żółtka z cukrem do białości. Dodaj do masy serowej i krótko zmiksuj. Do masy serowej dodaj resztę składników: mąkę pszenną, budyń, wanilię lub cukier waniliowy. Zmiksuj, nie za długo, tylko do połączenia się składników.

Schłodzoną śmietanę kremówkę ubij. W osobnym naczyniu ubij białka na pianę.
Do masy serowej delikatnie wmieszaj ubitą kremówkę i ubitą pianę z białek. 
Na upieczony herbatników spod przełóż  masę serową, wyrównaj.

Piecz w temperaturze 170ºC około 60 minut. Studź w lekko uchylonym piekarniku, następnie włóż na noc do lodówki. 



Komentarze

  1. Uwielbiam serniki pod każdą postacią! Takie jeszcze nie miałam okazji próbować, więc na pewno chętnie wykorzystam przepis i spróbuję zrobić go w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. A gdzie sie zawieruszyl spod z herbatnikow?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak się kończy przepisywanie na szybko łączonych przepisów 😂😂😂 już poprawiam 😊 dziękuje za czujność 😘

      Usuń

Publikowanie komentarza