Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Ucierane ciasto z agrestem i migdałami

Najlepsze ciasto z owocami jakie kiedykolwiek jadłam. Ma w sobie to "coś", czego nie zidentyfikujemy nie znając przepisu. To dodatek mielonych migdałów. Naprawdę nie ma sobie równych.

Przepis zaczerpnięty z "Moje wypieki. Wielki powrót"



Składniki:

  • 250 g masła
  • 150 g cukru
  • 3 jajka
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g zmielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z jednej cytryny lub pomarańczy
  • 3 czubate łyżki bułki tartej
  • 500 g agrestu odszypułkowanego
  • 3 łyżki cukry trzcinowego
Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Masło utrzyj z cukrem na puszystą masę. Dodawaj pojedynczo jajka miksując cały czas. Do masy maślanej dodaj skórkę z cytryny lub pomarańczy, mąkę, migdały oraz proszek do pieczenia. Wymieszaj szpatułką. 

Ciasto wyłóż na formę 23x23 cm. Ciasto wyrównaj, równomiernie posyp tartą bułką. Następnie ułóż owoce lekko wciskając je w ciasto. Posyp cukrem trzcinowym.

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 st. i piecz 60 minut. 

Jeśli masz standardową blaszkę 25x35 cm przygotuj 1,5 porcji.







Komentarze