Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Sałatka z brokułami, fetą i jajkiem

Miałam taki okres w życiu, że nie tolerowałam smaku brokuła. Nie wiem dlaczego. Wcześniej bardzo go lubiłam. 

Robiłam kilka podejść w różnych daniach. Bezskutecznie. Sytuację "uratowała" dopiero ta sałatka. Jest dość prosta w składzie i przygotowaniu. Idealnie wkomponuje się w kategorię "imieninową", jak i w "szybką kolację". 

Spróbujcie :)




Składniki:

  • duży brokuł
  • 4 jajka na twardo
  • feta
  • garść ziaren słonecznika
  • czerwona cebula
  • mały jogurt naturalny
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Brokuł wypłucz w zimnej wodzie. Następnie wrzuć go do gotującej się lekko osolonej wody i gotuj ok. 5 minut. Wyjmij warzywo z wrzątku, wrzuć do zimnej wody na około minutę i odcedź na sicie.

Różyczki brokuła pokrój i wrzuć do szerokiej miski. Jajka pokrój w kostkę i posyp nimi brokuły. Cebulę obierz i pokrój w pół piórka i rozrzuć na jajkach. Fetę pokrój w kostkę i rozłóż na cebulce. 

Słonecznik upraż na suchej patelni i zostaw do wystygnięcia.

Z jogurtu i majonezu przygotuj sos: dodaj do nich przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wymieszaj. Polej nim sałatkę. Wierzch posyp słonecznikiem




Komentarze