Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Puszyste bułeczki

Puszyste, mięciutkie, pachnące masłem. Łatwe i szybkie. Brzmi zbyt idealnie? Możliwe. Ale nie bój się zaryzykować! Bułeczki zawsze się udają. Musisz pamiętać tylko o tym, by jajka używane do wypieku miały temperaturę pokojową. 
Przepis upolowała moja mama - tutaj



Składniki:

Zaczyn

  • 3 dag drożdży
  • 1/4 szkl. ciepłego mleka
  • czubata łyżka mąki pszennej
  • 1 płaska łyżka cukru
Ciasto
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1 szklanka ciepłego mleka
  • 2 jajka
  • 10 dag roztopionego i przestudzonego masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka mąki do wysypania miski
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Przygotuj zaczyn: drożdże, cukier, mąkę i 1/4 szkl. ciepłego mleka umieść w miseczce i dokładnie wymieszaj. Odstaw w ciepłe miejsce na 10 minut, aż zaczyn podwoi swoją objętość. 

Do miski wsyp mąkę, dodaj jajka, sól, mleko. Dodaj zaczyn i wymieszaj. Wyrób na jednolitą masę. Dodaj roztopione masło i wyrabiaj, aż masło będzie wchłonięte, a ciasto błyszczące.

Ciasto uformuj w kulę, ułóż w wysypanej mąką misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny.

Wyłóż na stolnicę wysypaną mąką i wyrabiaj, by odgazować. Ciasto rozwałkuj na placek o grubości 2 cm. Wykrawaj kółka szklanką. 

Bułeczki ułóż w dużej formie wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostaw między nimi ok. 1 cm odstępy. Przykryj ściereczką i odstaw na 40-50 minut do wyrośnięcia. 

Wyrośnięte bułeczki posmaruj roztrzepanym z mlekiem żółtkiem. Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piecz 20-25 minut, aż się zrumienią.

Odstaw do wystudzenia. 





Komentarze