Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Śledzie po sarmacku

Przepis na te śledzie zaczerpnęłam z jednej z moich ulubionych książek około świątecznych - "Smak świąt" Agnieszki Maciąg. Zupełnie się nie spodziewałam entuzjazmu, który wzbudził. Połączenie śledzi i miodu i olbrzymiej ilości ziół dla niektórych może być zaskakujące, ale - uwierzcie mi! - naprawdę warto spróbować. Gwarantuję, że śledzie z tego przepisu pokochacie, tak jak my :)



Składniki:

  • 1 kg solonych filetów śledziowych
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 1,5 szkl. oleju rzepakowego
  • 5 łyżek jasnego miodu
  • 2 drobno posiekane cebule
  • 10 drobno posiekanych ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 8 potłuczonych w moździerzu goździków
  • 3 listki laurowe
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • 1 łyżka suszonego majeranku
  • 1 łyżka suszonego tymianku
  • 1 łyżka suszonego cząbru
  • 1 garść rodzynek sułtańskich
  • sok z 1 cytryny
  • skórka starta z 1 cytryny
  • grubo mielony pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Śledzie opłucz zimną wodą, włóż do miski i zalej mlekiem. Mocz przynajmniej 30 minut. Odcedź i dokładnie przelej zimną wodą. Osusz na sicie.

Olej lekko podgrzej. Dodaj miód, sok z cytryny i pozostałe zioła i przyprawy - z wyjątkiem śledzi, czosnku i cebuli. Te dodaj do zalewy jako zupełnie ostygnie.

Całość wymieszaj i przełóż do szczelnych słojów. Przechowuj w lodówce co najmniej 24-48 godzin przed podaniem.

Komentarze