Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Sałatka owocowa z tuńczykiem

Jeśli tak jak ja, lubicie przepisy typu "w 5 minut" - to to jest propozycja idealna dla Was! A jeśli dodatkowo lubicie połączenie ryby z owocami - to gwarantuję, że będzie do niej często wracać :)



Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w kawałkach w sosie własnym
  • 1 puszka ananasa
  • kiść (ok. 25 dag) winogrona czerwonego (najlepiej bezpestkowego)
  • garść orzechów włoskich
  • 2-3 łyżki majonezu
Sposób przygotowania:

Do miski wrzuć osączonego i rozdrobnionego tuńczyka, osączonego i pokrojonego ananasa oraz pokrojone na ćwiartki winogrono. Orzechy grubo posiekaj i dodaj do miski. Wszystkie składniki wymieszaj z majonezem i schłódź w lodówce.



Komentarze