Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Hiszpańskie ciasto na Trzech Króli

Przekopując się przez zdjęcia przygotowane na bloga wpadło mi w ręce ciasto na Trzech Króli. Wiem, że trochę nie w czas, ale muszę się nim z Wami podzielić. Ciasto było pyszne. Na pewno przygotuję je jeszcze nie raz, także w innym terminie :)



Składniki:

Zaczyn

  • 80 g mąki pszennej
  • 50 g mleka
  • 5 g świeżych drożdży
  • skórka starta z 1 pomarańczy


    Ciasto właściwe
    • 120 g cukru
    • 340 g mąki pszennej
    • 80 g mleka
    • 15 g świeżych drożdży
    • 1 laska cynamonu
    • skórka starta z 1 pomarańczy
    • skórka starta z 1 cytryny
    • 60 g masła
    • 2 jajka
    • szczypta soli
    • jajko
    • płatki migdałowe

    Sposób przygotowania:

    Wieczorem, dzień przed pieczeniem, przygotuj zaczyn. Drożdże rozpuść w mleku, dodaj mąkę i skórkę pomarańczową. Wymieszaj i przykryj. Odstaw na 12 godzin.

    Wieczorem przygotuj również mleko przeznaczone do ciasta właściwego. Wlej do garnuszka, dodaj cynamon, skórkę z cytryny i pomarańczy i mocno podgrzej. Nie gotuj. Zdejmij z ognia, przykryw i odstaw do następnego dnia.

    W dniu pieczenia:

    Do zaczynu dodaj pozostałe składniki ciasta właściwego - pamiętaj wyjąć z mleka cynamon. Wyrób gładkie i elastyczne ciasto - możesz użyć miksera. Ciasto przykryj i odstaw na 2 godziny do wyrastania.

    Ciasto wyjmij na omączony blat. Odgazuj i uformuj z niego rulon o długości ok. 50 cm. Ułóż go na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zrób wieniec. Połącz dokładnie oba końce ciasta. Ciasto posmaruj rozkłóconym jajkiem i odstaw do wyrośnięcia na kolejne 90 minut.

    Gdy ciasto wyrośnie, pomaluj je ponownie jajkiem i posyp płatkami migdałowymi. Piecz 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. bez termoobiegu.






    Komentarze