Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Rolada bakaliowa z suszonych owoców, orzechów, migdałów i rodzynek

To zdecydowany hit minionych świąt. Ciasto, którego jest niewiele, wypełnione po brzegi owocami suszonymi, orzechami, migdałami, lekko aromatyzowane przyprawą piernikową. Dla nas - bajka :)

Zainspirował mnie przepis i zdjęcia na Kwestia Smaku



Składniki:

  • 200 g orzechów laskowych przepołowionych
  • 100 g orzechów włoskich posiekanych
  • 50 g migdałów sparzonych, obranych ze skórki i pokrojonych
  • 200 g rodzynek
  • 100 g miękkich suszonych śliwek pokrojonych
  • 200 g miękkich suszonych moreli
  • 140 g kandyzowanych wiśni
  • 100 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 175 g brązowego cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzej do 150 st. i przygotuj dwie aluminiowe małe keksówki.

W dużej misce wymieszaj bakalie. 

Mąkę wymieszaj z cukrem, przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Wsyp do bakalii i wymieszaj.

Jajka ubij z łyżką cukru waniliowego. Następnie delikatnie połącz z suchymi składnikami. Przełóż do przygotowanych foremek. Piecz 90-105 minut, a następnie studź w formie przez 15 minut. Wyjmij z foremek, ułóż do góry dnem na kratce i całkowicie ostudź. 

Jeśli lubisz, możesz posypać cukrem pudrem. 




Komentarze