Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Pasztet drobiowy z suszonymi grzybami

Uwielbiam domowy pasztet. W każdej postaci. I ten mięsny i warzywny. Jego największą zaletą obok smaku jest to, że w 100% wiem, co w nim jest :)



Składniki:

  • 1,5 kg mięsa z udek kurczaka bez kości
  • 1/2 kg surowego boczku
  • 1 cebula
  • garść suszonych grzybów
  • 300 g wątróbki drobiowej
  • 1 bułka kajzerka
  • 6 jajek
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • bułka tarta
  • 6 ziarenek ziela angielskiego
  • 6 ziarenek czarnego pieprzu
  • 3 listki laurowe
  • marchew
  • pietruszka
  • 1/2 selera

Sposób przygotowania:

Grzyby namocz w zimnej wodzie przez noc. 

Umyte udka, kawałki boczku, obrane i umyte warzywa, ziele angielskie, pieprz, liście laurowe oraz namoczone grzyby wraz z wywarem umieść w dużym garnku. Zalej wodą (jak najmniej). Dodaj sól i gotuj pod przykryciem do miękkości mięsa (ok. 1,5-2 godzin). Dodaj umytą wątróbkę i gotuj jeszcze 15 minut. Odstaw do przestudzenia.

Mięso i warzywa wyjmij z wywaru, a powstały rosół przecedź. Namocz w nim kajzerkę. 

Udka, boczek, wątróbkę, cebulę, grzyby, bułkę i warzywa zmiel w maszynce do mięsa. Dodaj żółtka, a białka ubij na pianę. 

Masę pasztetu dokładnie wyrób, dopraw solą, pieprzem, gałką, a na koniec połącz z pianą z białek. 

4 aluminiowe foremki keksowe wysmaruj olejem i posyp bułką tartą. Napełnij masą. 

Wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika. Piecz ok. 45-60 minut.

Pasztet ostudź. 

Komentarze