Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Paszteciki z kapustą i grzybami

Bułeczki drożdżowe niewielkich rozmiarów wypełnione kapustą i grzybami. Idealne do barszczu lub jako samodzielna przekąska. Tak jak lubisz :) Ciasto możesz tak naprawdę wypełnić dowolnym nadzieniem - Twoim ulubionym. 

U nas paszteciki królowały w okresie świąteczno-noworocznym właśnie z kapustą i grzybami.



Składniki:

  • 300 ml letniego mleka
  • 2 jajka
  • 560 g mąki pszennej
  • 60 g roztopionego masła
  • 1/2 łyżki cukru
  • 20 g drożdży świeżych
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 100 g suszonych grzybów
  • 3 cebule
  • 2 jajka
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • olej
  • roztrzepane jajko
  • mak, kminek, czarnuszka, sól morska do oprószenia
Sposób przygotowania:

Rozpocznij od nadzienia:

Kapustę włóż do większego garnka, zalej wodą do przykrycia kapusty. Zagotuj i gotuj pod przykryciem na małym ogniu przez 1-2 godziny do miękkości. Odcedź, ostudź i wyciśnij. Drobno pokrój. Możesz ją przygotować wieczorem i odstawić do lodówki pod przykryciem.

Grzyby namocz wieczorem w niedużej ilości wody/ Kolejnego dnia zagotuj i gotuj pod przykryciem przez godzinę. Odcedź, ostudź i drobno pokrój.

Cebulę drobno pokrój i podsmaż na oleju na złoto. 

Wymieszaj kapustę, grzyby i cebulkę. Dodaj 2 jajka i dokładnie wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. 

Przygotuj ciasto:

Przygotuj rozczyn: drożdże wymieszaj z cukrem, 150 ml letniego mleka oraz 2 łyżkami mąki. Przykryj ściereczką i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Pozostałą mąkę wymieszaj z solą, dodaj rozczyn, pozostałe mleko i jajka. Wyrób dodając pod koniec roztopione masło. Wyrób elastyczne i miękkie ciasto. Uformuj kulę, włóż do oprószonej mąką miski i odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (ok. 1,5 godziny).

Wyrośnięte ciasto podziel na 2 części. Pierwszą część rozwałkuj na placek o rozmiarach ok. 25x45 cm. Przekrój na pół. Na każdej połowie rozłóż 1/4 nadzienia. Każdą połowę ciasta zwiń w rulonik. Tak samo postąp z drugą częścią ciasta. Ruloniki pokrój na bułeczki, przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykryj ściereczką i pozostaw na godzinkę do podwojenia objętości.

Przed pieczeniem posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp ziarenkami.

Piecz 15-18 minut w  210 st. 

Komentarze