Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Makowa gwiazda betlejemska

Makowa gwiazda to królowa minionego Bożego Narodzenia na naszym stole. Efektowna, aromatyczna, przepyszna! Nie będę ukrywać - bałam się, że mi się nie uda, że jej nie powywijam tak ładnie, że będzie zakalec... Moje obawy okazały się całkowicie bezzasadne. 

Klasyczne ciasto drożdżowe z najlepszą na świecie masą makową (przepisem na nią dzieliłam się z Wami przy makowcu zawijanym). Zjedliśmy ją bez noża - poszczególne ramiona pięknie się odrywały dając kawałki ciasta w formie drożdżówek makowych. 



Składniki:

CIASTO:

  • 500 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • jajko
  • 2 żółtka
MASA

  • 25 dag maku
  • 1/2 szkl. mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 8 dag margaryny
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżki kandyzowanej skórki cytrynowej
  • garść rodzynek
  • garść posiekanych orzechów włoskich
  • garść płatków migdałowych
  • 2 jajka
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka tartej bułki
  • olejek migdałowy
  • 2 łyżki powideł
Sposób przygotowania:

Mak zalej wrzącym mlekiem, doprowadź do wrzenia i gotuj aż mleko odparuje. Wystudź, odcedź i zmiel dwukrotnie. Wrzuć do rondla, dodaj cukier, margarynę, miód i bakalie. Wszystko razem przesmaż. Wystudź. 

Czas na ciasto. Drożdże rozkrusz, dodaj łyżkę cukru, ciepłe mleko i 3 łyżki mąki. Rozczyn dokładnie wymieszaj, przykryj i odstaw w ciepłe miejsce na 30 minut do wyrośnięcia.

Jajko i żółtka utrzyj z pozostałym cukrem do białości. Dodaj lekko przestudzone masło, rozczyn i resztę mąki. Wyrób elastyczne ciasto i odstaw pod przykryciem na godzinę do wyrośnięcia.

Do wystudzonego maku dodaj ubite z kakao jajka, bułkę tartę, olejek i powidła. Dokładnie wymieszaj.

Piekarnik rozgrzej do 200 st. Dużą blachę wyłóż papierem do pieczenia. 

Wyrośnięte ciasto podziel na 3 części. Rozwałkuj pierwszą z nich na placek o takiej średnicy, by zmieścił się na przygotowaną blaszkę. 

Ułóż powstały placek na papierze do pieczenia, rozsmaruj na nim połowę masy makowej (pozostaw około 1,5-2 cm wolnego brzegu). 

Rozwałkuj drugą część ciasta według powyższej zasady, przełóż na masę makową, rozsmaruj resztę maku i przykryj trzecim rozwałkowanym plackiem. 

Na środku powstałego ciasta postaw szklankę. Natnij ciasto (wszystkie warstwy aż do blachy) na 16 części - najpierw na 4, potem każdą z nich na kolejne 4. 

Weź dwa kawałki i wywiń je na zewnątrz najpierw raz, a potem jeszcze raz. Postępuj tak ze wszystkimi parami. 

Wierzch posmaruj roztrzepanym jajkiem. Piecz około 35-45 minut. Po wyjęciu z piekarnika lekko przestudzi i, jeśli lubisz, polukruj. Przełóż na kratkę i całkowicie wystudź.







Komentarze