Bądź eko! Załóż kompostownik!

Niektórzy twierdzą, że najlepszym momentem na zakładanie kompostownika jest wrzesień. Nie do końca się zgadzam. By móc wykorzystać ekologiczny nawóz podczas jesiennych prac ogrodowych, warto założyć kompostownik na początku czerwca.

Kompost to najtańszy nawóz. Dostarcza roślinom niezbędnych wartości odżywczych w najlepiej przyswajalnej formie.

Definicję kompostu przygotowała dla Was moja dziewięciolatka.

"Kompost to stos zielonej żywej materii, jak resztki żywności czy odchody zmieszanej z materią brązową, jak suche liście, siano lub wióry. Z czasem kompost zmienia się w glebę. Pomagają w tym miliardy malutkich stworzeń. Kompot jest bardzo bogaty w składniki odżywcze. Używa się go w ogrodach, by podnosić plony i poprawiać stan gleby. Dzięki kompostowi na ziemi jest mniej śmieci. Kompost pomaga rosnąć trawie, kwiatom i warzywom. Do kompostu nie można wrzucać plastiku, metalu, papieru, szkła itp. Kompost rozwija się od 5-miesięcy do 2-lat." ( nieźle, prawda?)

Kompostownik możes…

Raffaello z kaszy jaglanej bez cukru

Od czasu do czasu staram się przygotować zdrowy deser. Taki, którego zjedzenie nie wzbudzi wyrzutów sumienia, a jeszcze dostarczy cennych składników. Przepisem, po który chętnie w takich momentach sięgam, jest przepis na raffaello z kaszy jaglanej. Kiedyś wrzuciłam przepis na kulki jaglane. Dzisiaj wersja nr 2.



Składniki:

  • 200 g suchej kaszy jaglanej
  • wiórki kokosowe
  • 4-5 łyżek mąki kokosowej lub zmielonych wiórków kokosowych
  • 1,5 szkl. mleka - krowie, roślinne, kokosowe...
  • olejek migdałowy
  • miód do smaku
Sposób przygotowania:

Kaszę wysyp na sitko i przepłucz gorącą wodą, aby pozbyć się goryczy. Wrzuć ją do garnka i zalej mlekiem. Gotuj do momentu, aż kasza wsiąknie cały płyn. 

Kaszę lekko przestudź, dodaj mąkę kokosową i miód do smaku. 

Z powstałej masy formuj kuleczki (jeśli chcesz i lubisz, możesz do środka włożyć migdał). Kuleczki obtaczaj we wiórkach kokosowych. Odstaw do ostygnięcia. Przechowuj w lodówce. 

Komentarze